1

ENFEKSİYON

Enfeksiyon Nedir?
Enfeksiyon (intaniye), farklı bir organizmanın vücuda girmesiyle meydana gelmektedir. Bakteriyel ve viral enfektoloji olarak karşımıza çıkan türleri bulunmakla beraber, birçok farklı hastalığa neden olabilir. Enfektoloji oluşumuna neden olan organizmalar, vücudumuzun doğal bağışıklık sisteminin çalışmasını engelleyerek enfeksiyon hastalıkları oluşumuna neden olmaktadır.
Her yaşta insanda görülebilen enfeksiyonun varlığını anlamamızı sağlayacak birçok belirtisi vardır. Ancak bakteriyel ve viral enfektoloji olarak ayrılan enfektoloji hızla yayıldığı için fark edildiği anda tanı ve tedavisi adına yardım alınması gereken hastalıklardan biridir. Enfeksiyon Neden Olur?
Enfektolojiye neden olan organizmalar birçok farklı yolla vücudumuza girebilir.
Doğrudan Temas
Kan, Burun salgıları, Tükürük, Meni
Dolaylı Temas
bazen havadan,bazen aynı ortamda bulunduğunuz bir kişinin hapşırması veya öksürmesi gibi tükürüklerinin etrafa yayıldığı durumlar.
Yiyecekler ve Su Yoluyla
Enfeksiyon Türleri Nelerdir?
1-Viral Enfeksiyonlar
Virüsler nedeniyle meydana gelen viral enfeksiyon türleri;
Grip-Nezle-Kızamık-Suçiçeği-Norovirüs-Çocuk felci-HSV-HPV-HIV-Batı Nil Virüsü-Kuduz Edola-Hepatit (A, B, C,D, E)
2-Bakteriyel Enfeksiyonlar
Boğaz ağrısı-İdrar yolu enfeksiyonu-Gıda zehirlenmesi-Bakteriyel selülit-Bakteriyel vajinozis-Bel soğukluğu-Klamidya-Frendi-Tüberküloz-Boğmaca-Lyme hastalığı-Kolera-Menenjit-Tetanos
3-Mantar Enfeksiyonları
Vajinal mantar enfeksiyonları-Saçkıran-Atlet ayağı-Pamukçuk-Mantar menenjiti-Aspergilloz-Histoplazmoz
4-Nozokomiyal Enfeksiyon
Hastaneye yatırılan kişilerde 2 veya 3 gün sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon anlamına gelmektedir. Bu hastalık bazen protez ameliyatları sonrası 1 yıl içerisinde görülebilir.
5-Parazit Enfeksiyonları
Sıtma-Giardiasis-Tenya enfeksiyonu-Yuvarlak kurt enfeksiyonu